Jag gillade inte redigt bottnen så har gjort om den från originalreceptet...
Ni behöver:
200 g mandel
50 g digestivekex
2 msk socker
2 äggvitor
chokladsås
chokladsås
350 g mörk choklad, gärna 60%-ig
100 g smör
5 gelatinblad
350 g philadelphiaost
½ dl kaffe
4 äggulor
4 tsk vaniljsocker
4 äggvitor
150 g socker
150 g polkagrisar
- Sätt ugnen på 150 grader C.
- Mixa nötterna tills de är smulor, lägg i digestivekexen och mixa lite mer.
- tillsätt socker och äggvitorna och mixa tills de går ihop.
- Häll ut smeten på mjölat bakbord och arbeta degen lite. Kavla ut den några mm tjock och ta ut runda bottnar i den storleken som passar till dina formar som du ska ha desserten i.
- Lägg bottnarna på ett bakplåtspapper och baka mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.
- Låt svalna
- Dela äggvitorna från gulorna
- Placera chokladen och smöret i ett vattenbad och rör tills det gått samman, ta av från värmen och låt svalna lite.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter
- Vispa upp philadelphiaosten lite i en bunke så att det inte finns några klumpar. Tillsätt äggulorna och vaniljsockret och vispa ihop allt
- Gör kaffet, krama ut vattnet från gelatinbladen och placera dom i det heta kaffet och rör tills dem löst upp sig, viktigt att allt löser upp sig! Rör ner kaffet i philadelphiaosten.
- Vispa även ner chokladsmöret och rör tills det inte är några klumpar kvar.
- Vispa äggvitorna med hjälp av en elvisp eller assistens. Vispa tills det blir lite toppar och tillsätt sedan sockret, en matsked i taget, i äggvitesmeten. Vispa tills allt socker är vispad och smeten är tjock och glansig.
- Blanda ner äggvitevispet i chokladsmeten, blanda väl så att det inte finns några vita fläckar.
- krossa polkagrisarna (lättast om de ligger i en påse när ni krossar dom) och blanda ner dom i chokladcheesecaken.
- Plasta formarna om det kan bli svårt att få ut cheesecaken sedan så blir det mycket enklare för er.
- fyll formarna med cheesecaken upp till brädden
- ta en nötbotten, ringla lite chokladsås på dem som lite klister och lägg bottnen på cheesecaken.
- Sätt in formarna i frysen och frys under några timmar, beroende på storleken på formarna, helst över natten.
- Ta fram formarna och sätt i kylen i ca 30 min innan servering om ni inte har plastat formarna, detta för att enklare få ut cheesecaken ur formarna.
- Har ni plastat formarna så kan ni ta fram cheesecaken ca en kvart innan så hinner den bli lite lagom mjuk.
- Sätt cheesecaken på en tallrik (ta bort plasten) och garnera med en polkagris.
Smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar