När jag lagar mat så brukar jag ofta lägga i lite gott o blandat efter vad jag har hemma och vad jag är sugen på....
Jag gjorde häromdan en köttgryta, hade tänkt göra den efter mitt vanliga recept men sen la jag i lite av de o lite av detta o sen blev det en god gryta :)
Dock så får ni ha lite testa-själva-er-fram-i-fingrarna för jag tar inte alltid måtten men jag ska försöka återskapa dom på ett ungefär :)
Jag hade i:
- Högrev
- Morötter
- Champinjoner
- Grädde
- Oxfond
- Kryddpeppar
- Lagerblad
- Svartvinbärsgelé
- Äppelmos
- Salt o peppar
- Det är väldigt enkelt att göra en köttgryta, man börjar med att tärna ner köttet till 1-2 cms bitar, jag hade nästan ett kilo högrev, tänk på att man putsar bort ganska mycket fett.
- Bryn bitarna allt eftersom ni skär det, och när allt är brynt, lägg ner skivade morötter (jag hade 3 st) och delade champinjoner, lite beroende på storleken om ni behöver dela den i 2 alt 4 delar.
- Fyll på med vatten och fond, låt koka på svag värme tillsammans med lagerblad o kryddpeppar i 1-2 timmar. Här beror det lite på köttet, det ska bli så pass mört att det faller isär när man sätter gaffeln i det. Man får fylla på med vatten lite då o då.
- Kolla köttet efter en timme ungefär, och fyll på med grädde istället för vatten. Lägg oxå i 2 matskedar gelé och 2 msk äppelmos i grytan och låt koka vidare en halvtimme - en timme, beroende på köttet.
Jag har aldrig haft i äppelmos innan men nån hade lämnat en burk här på julaftonen så tänkte jag testar, och det blev jättegott!! Kommer verkligen att ha i det flera gånger :)
Jag smakade av med salt o peppar o det blev underbart gott, märkte hur jag stod o smakade av grytan gång på gång bara för att jag ville ha mer o mer av den :P
Min gryta kokades på svag värme i 2½ - 3 timmar men det var för att vi åkte och handlade mitt i alltihopa. Det är det som är det bästa med att göra grytor, man kan göra massa annat undertiden medans spisen och tiden gör jobbet. :)
Min gryta kokades på svag värme i 2½ - 3 timmar men det var för att vi åkte och handlade mitt i alltihopa. Det är det som är det bästa med att göra grytor, man kan göra massa annat undertiden medans spisen och tiden gör jobbet. :)
Servera med potatis alt pasta eller ris. Gott med en grönsallad till oxå.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar