tisdag 12 januari 2016

Kalops

Vi gillar verkligen grytor o liknande i vår familj och något jag aldrig gjort förr är kalops - tills igår :) 
Det var verkligen enkelt att göra och mycket enklare än mina vanliga grytor. Och den blev underbart god! 


Ni behöver till ca 6 personer: 

ca 1½ kg högrev, bringa. Funkar även med oxgrytbitar.
5 schalottenlökar alt 2 gula lökar 
smör alt matolja
6 morötter
3 msk koncentrerad kalvbuljong
ca 1 liter vatten
4 lagerblad
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
2 msk vetemjöl 
1½ msk svartvinbärsgelé 
salt



  • Börja med att putsa köttet och skär det i ca 2 cm bitar. Bryn köttet i omgångar i smör alt olja i en stekgryta.
  • Skala och skär löken och morötterna undertiden i grova bitar. 
  • Strö mjölet över köttbitarna och rör om ordentligt så allt mjöl blandas med köttet. 
  • Tillsätt lök, kryddor och lagerbladen, späd med vatten och buljongen, se till så att vattnet täcker köttet. 
  • Lägg i morötterna och låt småkoka under lock i ca 1½ - 2 timmar under omrörning så att köttet inte fastnar i bottnen. Kolla till den då och då så att den inte kokar för hårt och fyll på med vatten emellanåt om det behövs
  • Provsmaka och se om köttet är mört. Vill man kan man även smaka av med lite svartvinbärsgelé, koka isåfall några extra minuter så att gelén får smälta ner i grytan. 
  • Smaka av, salta och peppra om det behövs. 


Servera med kokt potatis, rödbetor, inlagd gurka och kanske en klick crème fraiche på toppen. 

1 kommentar: