måndag 31 juli 2017

Mjölkchokladbiskvier med kola och jordnötter

Goda godisbiskvier med en touch av kola, gott med salta jordnötter på toppen :)
Man kan göra dom lite mindre söta genom att doppa dom i en mörk choklad istället för mjölkchoklad men det är en smaksak...

Blir mellan 20-30 stycken beroende på storleken, jag fick ut 20 stycken då sambon e galen i biskvier o vill ha dom stooora :) 

Ni behöver:
300 g mandelmassa
1 äggvita
1 1/2 dl socker

Fyllning:
200 g mjölkchoklad
250 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
1 äggula
1 burk karameliserad mjölk (kola) ca 400 g

Topping:
300 g mjölkchokla alt mörk choklad
salta jordnötter


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader C.
  • Riv ner mandelmassan i en bunke på den grova sidan.
  • Rör ihop mandelmassan tillsammans med sockret och äggvitan, blir en ganska fast smet. Vill man ha den lösare kan man ha i lite mer äggvita, då kan bottnarna flyta ut lite dock.
  • Klicka alt spritsa ut bottnarna på en plåt med bakplåtspapper, de flyter inte ut nått nämvärt så här ser du vilken storlek de kommer att bli.
  • Grädda mitt i ugnen 10-15 minuter.
  • Bottnarna ska få lite färg men fortfarande vara sega i mitten.
  • Låt bottna svalna och lossa dom sedan från pappret.
Fyllning...
  • Klicka ut den karameliserade mjölken (kolan) på en skärbräda, gör så många platta klickar som ni har bottnar och ställ in i kylen medan ni gör fyllningen.
  • Smält chokladen, låt den svalnna något.
  • Blanda ihop smöret, florsockret och äggulan tillsammans med chokladen till en jämn smet, se till så att ni får ut klumpa från smöret ordentligt.
  • Lägg en klick kolakräm på undersidan (den som låg mot pappret) av biskviebottnen, bred på ett lager chokladkräm över, gärna lite toppig och ställ in i kylen alt frysen i minst en timme. Då blir det mycket enklare att doppa dom, jag tog mina alldeles för snabbt och det märktes....
 
Topping....
  • Smält chokladen och låt den svaln något.
  • Grovhacka jordnötterna
  • Doppa biskvierna snabbt ner i chokladen, låt dem rinna av något innan ni vänder upp dom.
  • Strö över lite lite jordnötter
  • Låt dom stelna i kylskåpet men ta fram dom i rumstemperatur lite innan ni skall servera dom.
  • Går utmärkt att frysa.
 
Lycka till o smaklig spis! 


Receptet kommer ifrån Jenny Warséns bok "Baka med godis"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar