fredag 2 januari 2015

Rom- och Nougattryffel

Denna tryffeln är en favvis hos sambon och ganska enkel att göra. I år fick han göra smeten medans jag gjorde en annan tryffel. Så gjorde jag klart dom senare. Så klarar han detta, klarar ni det :) 

Till ca 15 stycken tryfflar behöver ni: 


  • 200 g mörk choklad av bra kvalitet
  • ½ dl grädde
  • 2 msk rom
  • 50 g nougat
  • ½ msk rumstempererat smör
  • florsocker att rulla tryfflarna i. 



Gör så här:  
  • Värm grädden i en kastrull tills den nästan kokar. 
  • Dra kastrullen från värmen och bryt ner mindre bitar av chokladen. Rör tills den smält. 
  • Tillsätt smöret och romen och rör tills smeten är blank och smidig. 
  • Ställ smeten kallt så att den blir fast och går att rulla till bollar. 
  • Om smeten skär sig under tiden den stelnar så värm upp den och under tiden den står kallt så rör runt i den lite då och då så håller den ihop sig. 
  • Skär nougaten till mindre bitar och rulla till små kulor. 
  • Ta upp en liten bit smet och rulla lite, gör en grop i mitten och tryck ner en kula nougat, kläm åt tryfflen så att all nougat göms inuti den och rulla till en fin boll. 
  • Rulla tryfflarna i florsocker och förvara dom svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar