torsdag 29 januari 2015

Källarfranska

Igår bakade jag källarfranska för första gången, det är min favvis bland köpefrallor så tänkte testa att baka dom själv, blev jättegoda! :) 

Till ca 30 frallor:
5 dl vatten
50 g färsk jäst
1 msk rapsolja
1½ tsk flytande honung
½ tsk salt
4 dl rågmjöl
ca 9 dl vetemjöl





Rör ut jästen med vattnet så att den löser upp sig. 

Arbeta in rapsoljan, honungen, saltet, rågmjölet och till sist så mycket vetemjöl att det blir en lättarbetad deg. 
Knåda noga, gärna med hjälp av en assistent om ni vill det. 

Täck degen med plast och låt den jäsa i 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den igen. Rulla ut fyra-fem längder och dela dom i fem  bitar vardera. Doppa ena snittytan i lite rågsikt och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. 

Jäs igen i 30 minuter. 

Värm ugnen under tiden till 225 grader C. 

Grädda bullarna mitt i ugnen 10-12 minuter 

Låt svalna på galler med en bakduk över. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar