söndag 4 januari 2015

Stekt inlagd sill

Detta är ett måste för min sambo, och inte bara på julbordet utan detta kan han bli sugen på lite då o då att ha på mackan :S Jag är däremot inte glad för stekt inlagd sill men ni kanske är det... :)

Om ni vill göra dessa så behöver ni:

1 kg rensade sillfiléer
2 ägg
ca 3 dl ströbröd
salt och svartpeppar på kvarn, för att få de lite grövre
smör att steka i
rödlök

Ättikslag:
1 del ättika
2 delar socker
3 delar vatten


Gör så här:

  1. Knäck äggen i en djup tallrik och vispa ihop lite lätt med en gaffel.
  2. Ta ytterligare en djup tallrik och slå i ströbröd och rikligt med salt och peppar, sambon tar närmare en matsked av varje tydligen men man får smaka sig fram här. Blanda runt så att ströbrödet blandas med kryddorna.
  3. Ta två sillfiléer och lägg dubbelt med skinnsidan utåt mellan fingrarna och doppa ner dom i ägget och sedan i ströbrödspaneringen, lägg dom på en tallrik eller skärbräda i väntan på stekning. Dom ska fortfarande ligga dubbla. Gör likadant med resterande sillar, dubbelt - ägg - ströbröd.
  4. Stek sillarna dubbla tills dom är gyllenbruna på varje sida, här kommer dom att smälta ihop med varandra så att två stycken blir en tjockis :)
  5. Ta och skär tunna ringar av rödlöken, för färgens och lite för smakens skull.
  6. Tag en större burk med tättslutande lock, vi använder oss av en stor, hög pasta-glasburk för att det blir ganska snyggt, men man tar vad man själv vill och ha plats för. Lägg ner några sillar i botten, ringla över lite rödlök och sedan lite mer sill, rödlök, sill... ja ni fattar, fortsätt så tills burken är full och sillen är slut. Avsluta med lite lök som håller ner sillen lite.
  1. Ta en kastrull och slå i ättikslagen; 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten. Med delar menar jag att man själv väljer mängden, det kan vara 1 dl ättika, 2 dl socker o 3 dl vatten men det kan också vara 2 dl ättika, 4 dl socker och 6 dl vatten. Det beror helt och hållet på hur stor burk man ska fylla.
  2. Koka upp ättikslagen och låt den sedan sjuda under sakta omrörning tills sockret har smält.
  3. Ta av lagen och låt svalna så att inte burken spricker som ni har sillen i.
  4. När den har svalnat så häll över lagen över sillen, låt den gärna gå några cm över sillen och löken då sillen suger åt sig lite av lagen. Så snåla inte :)


Låt den gärna ligga minst ett dygn, gärna 3-4 dar innan ni äter av den så den hinner ta smak av ättikslagen.
Ställ den kallt så håller den sig minst en månad, sambon har inte testat längre för den har hunnit ta slut innan dess...

Kan ofta höra honom smyga ner i köket, ta fram en smörgås och bre på lite smör och sedan en tjock stekt inlagd sill över... och ett jättesmile i hans ansikte :P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar