måndag 19 januari 2015

Karlsbaderbullar med en touch av citron

Dessa bullarna är med en citronsmörkräm i men som jag inte tyckte gav överdrivet mycket citronsmak så därav namnet... ;)
Men bullarna var ändå väldigt goda och jag o sambon satt medans vi mumsade på dom o planerade när vi skulle göra dom igen fast denna nästa gång med kanske en vaniljfyllning och att ha en citronglasyr ovanpå istället... mmm vi får se vad som händer i  framtiden... ;) men jag kommer helt klart att göra dom igen!

 Provade en till nu när jag satt o skrev som blivit lite kall och då tyckte jag att citronsmaken kom fram lite mer så hoppet finns :) 

Blir ca 25 bullar....


Ingredienser:
50 g jäst
2½ dl mjölk
11-12 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk bakpulver
175 g smör
2 ägg
1 tsk salt
1 citron
Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
1 vaniljstång
4 msk lemoncurd
limesaft, antingen färsk eller på flaska

Garnering:
1 ägg, till pensling
pärlsocker


Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke eller en matberedare och lös jästen i den kalla mjölken.

Tillsätt äggen och blanda väl.
Blanda vetemjöl, strösocker, bakpulver och salt med varandra i en egen bunke.
Häll ner mjölblandningen i vätskan och kör degen i en matberedare i ca 5 minuter.
Tillsätt sedan det mjuka smöret klickvis. Och arbeta degen ytterligare 10 minuter i maskin, om ni arbetar för hand så behöver ni arbeta i ca 15 minuter. Degen skall kännas smidig och elastisk.

Låt degen vila i 10 minuter så att spänningen släpper och degen blir mer följsam att arbeta med.

Dags att göra fyllningen, klicka ner smöret i en bunke och mjukgör det lite så att det blir lite mer lätthanterligt.
Häll ner florsocker och lemoncurden.
Skrapa ur fröna ur vaniljstången, lättast är att skära av ändarna och dela stången på mitten. Skrapa sedan ut fröna och lägg dom i bunken. Är ni lite osäkra på hur man gör så hittade jag en bra video här.
Rör krämen så att den blir mjuk och slät, får ni inte ut smöret helt så gör det inget för krämen kommer att stå framme i rumstemperatur i en timme nu ungefär...

Ta upp degen på mjölat bakbord.
Riv skalet från en citron över degen och knåda degen lite lätt.
Dela degen till 25 - 30 bitar och rulla varje bit till små bullar.
Lägg dom i bullformar på en bakplåt med bakplåtspapper. Det blir lite flottigt så det är bra om ni har ett bakplåtspapper under formarna.
Låt dom jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.

Sätt ugnen på 200 g.


Rör runt i fyllningskrämen så att den är slät och krämig, smaka av den.

Droppa i lite limesaft och saknar ni citronsmaken så ta några citrondroppar också från den skalade citronen, men gör inte krämen för lös. Lägg krämen i en spritspåse.

Gör ett litet hål i varje bulle och pensla bullarna med uppvispat ägg.
Tryck ner spritsen i hålet och spritsa en klick fyllning i varje bulle.
Garnera med pärlsocker.


Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar