onsdag 28 januari 2015

Köttfärspaj


Igår gjorde jag nått som vi inte gjort på evigheter - köttfärspaj :) 



Fattar egentligen inte varför man inte gör det oftare, jättegott o ganska nyttigt då jag ha halva tallriken full med sallad :)
Tar lite tid att göra men är ganska enkelt så det är värt det :)

Grundrecept pajdeg

200 g vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten


Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat.
Tillsätt vatten och knåda ihop till en slät deg.
Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den.
Degen räcker till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

Kavla ut 2/3 av pajdegen och lägg ner i pajformen.
Kavla ut resterande del av pajdegen och spara till lock, antingen genom att lägga på helt eller att skära ut tunna remsor som man lägger i kryss.

Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter i 200 grader.

Vill man spara degen så kan man med fördel göra det i kyl eller frys, men se till att den packas in i plast så att den inte torkar.

Äggstanning

3 ägg
3 dl grädde
3 dl riven ost

Köttfärsen

500 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
chilisås
salt, peppar, oregano

Finhacka löken och vitlöken (alt pressa vitlöken) och fräs mjuka i lite smör.
Stek upp köttfärsen.
Tillsätt chilisåsen och låt allt puttra ihop lite.
Smaka av och krydda med salt, peppar o oregano.
Ställ åt sidan o låt svalna lite.
Sätt på ugnen på 180 grader.

Vispa under tiden ihop ägg, grädde och osten till äggstanningen.

Blanda ner äggstanningen i köttfärsen och fyll pajskalet med köttfärsblandningen. 
Lägg på pajdegen som ni sparat och lägg på som lock.
Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 45-50 min.



Känn i mitten om stanningen stannat. Om pajen börja bli lite mörk men är fortfarande inte färdig så täck den med folie.
Ta ut pajen när den nästan är färdig och lägg över lite riven ost, sätt in igen i ugnen tills osten fått fin färg.
Strö över lite oregano innan serveringen.

Servera med en grönsallad och gärna lite kokta, lätt smörade o saltade grönsaker så som blomkål, broccoli, sockerärtor...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar