söndag 4 januari 2015

Senapssill


Här är en krämig söt senapssill som passar perfekt till julbordet och som är väldigt uppskattad. 

Ni behöver:

1½ - 2 burkar 5 minuterssill ( 1 burk brukar vara 420 gram)
1 dl senap, vi hade Slotts sötstarka senap
3 msk strösocker
2 msk rödvinsvinäger
2 dl rapsolja
2 msk kallt kaffe
salt och peppar från kvarn så att det blir lite grövre
ca 1 dl färsk dill (samma dag som den ska serveras)

Gör så här:

  • Häll upp sillen i en sil eller ett durkslag så att spadet från sillen hälls ut och sillen får droppa av sig lite.
  • Vispa samman senap, strösocker, rödvinsvinäger i en skål och vispa med en ballongvisp, vi brukar använda en matberedare då det är att föredra för nästa moment.
  • Sätt maskinen på full styrka och vispa med ballongvispen samtidigt som ni häller i oljan i en tunn, jämn stråle ner i röran. Ett tips är att hälla över oljan till en kanna så man kan hälla lättare. Har man ingen matberedare så gäller det att kavla upp armarna och vispa kraftigt....
  • När all olja är iblandad så ska den vara ganska tjock i konsistensen.
  • Stäng av maskinen så att den inte gå för länge, häll i kaffet och blanda runt en sista gång.
  • Ta av bunken från maskinen.
  • Skär sillbitarna till den storleken som ni vill ha dom i och blanda i dom i röran. Tycker ni att röran blir för lös så häll i några sillbitar till.
  • Slå över senapssillen till en burk med tättslutande lock och ställ svalt. 
  • Låt den gärna stå och dra ihop sig en 4-5 dagar innan ni serverar dom så att smakerna verkligen kommer fram.
  • Häll i dillen som ni har grovhackat lite och rör runt. Tycker ni inte om dill kan ni utesluta denna.

Hoppas att denna faller er i smaken, glöm inte att skriva en etikettskylt på burken så gästerna vet vad som är i. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar