Även enkla att göra och även lite snabba då de endast behöver jäsas en gång.
Och även lite nyttiga ;)
Ni behöver:
50 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk
2 tsk strösocker
15-20 dl vetemjöl
ca 2 dl morötter (ca 2-3 st)
ägg till pensling om man vill det
Vallmofrö, solrosfrö alt något annat gott att ha ovanpå.
- Riv morötterna fint på ett rivjärn.
- Smält matfettet i en kastrull, häll i mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.
- Smula undertiden sönder jästen i en bunke.
- Lös upp jästen med lite av vätskan.
- Tillsätt resten av vätskan, salt, socker och ca hälften av vetemjölet.
- Tillsätt morötterna och resten av mjölet.
- Arbeta degen kraftigt tills den är smidig och släpper bunken. Om du använder en blandare så kör den på en låg hastig.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och pressa ut gasblåsorna ur degen genom att knåda den.
- Forma degen till ca 35 kuvertbröd och lägg som på bakplåtspapper.
- Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 20 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Vill du pensla dom så vispa upp ett ägg lite lätt i ett glas o pensla kuvertbröden. Strö över vallmofrö eller liknande om ni vill pynta dom lite.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10 minuter.
- Låt dom bli gyllenbruna och svalna lite på ett galler.
- Servera dom lite varma med smör och ost.
Hoppas att ni gillar dom :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar