Jag blev riktigt glad när jag upptäckte att huset vi köpt hade en stor rabarberplanta och förra året testade jag för första gången att göra rabarbersaft :) och det var enkelt! Så i år blev de dax igen....
Receptet ger ca 2-3 liter saft och ni spär den efter smak, cirka 1x1.
Ni behöver:
1 kg rabarber
1½ l vatten
4½ dl strösocker
1 st citron, saften
Gör så här:
- Skär rabarberna i småbitar, ca 1-2 cm stora, och koka dom med vatten i ca 15 minuter. Men rör inte runt i vattnet för då blir saften grumlig.
- Sätt en sil över en stor kastrull och sila saften. Släng rabarberresterna och sätt kastrullen på spisen.
- Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaften, sila bort kärnorna genom att pressa citronen med ena handen under.
- Rör inte runt i kastrullen nu heller för att undvika att den blir grumlig.
- När den kokat upp så ta bort skummet som kan bli på ytan.
- Låt saften svalna lite.
- Häll upp saften i tillbringare eller flaskor och förvara dom svalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar