Tyvärr så blev inte dekorationen så vacker på denna tårtan en den var god iallafall.
Denna cheesecaken var den som blev populärast under min cheesecakeprovning.
Till ca 10 personer
Botten
15 pepparkakor
5 Digestivekex
100 g smör
1 msk strösocker
ca 1/2 dl chokladknappar
Fyllning
3 dl vispgrädde
4 gelatinblad
3 äggulor + 1 äggvita
1 3/4 dl strösocker
200 g Philadelphiaost
3 tsk pepparkakskrydda
2 tsk kakao
2 tsk vaniljsocker
Glasyr
100 g mjölkchoklad
3/4 dl vispgrädde
Garnering
Mörk choklad
Mörk choklad
Gör så här:
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader
Sätt ugnen på 175 grader
Krossa pepparkakorna och digestivekexen alt mixa dom.
Smält smöret. Blanda ihop smör, socker och kaksmulorna i en bunke.
Klä en form, ca 20 cm i diametern med bakplåtspapper. Tryck ut smeten och strö över chokladknapparna.
Grädda bottnen i ca 10 minuter och låt den sedan svalna helt.
Fyllning:
Vispa upp grädden och sätt den i kylen så länge.
Dela äggulorna och äggvita, spara 1 äggvita till senare.
Vispa äggula, socker och Philadelphiaost tills det blir ljust och fluffigt.
Dela upp smeten i två bunkar.
Tillsätt pepparkakskryddan och kakaopulver i den ena skålen och blanda runt det väl.
Tillsätt vaniljsocker i den andra skålen och blanda.
Blötlägg gelatinplattorna i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter.
Vispa upp äggvitan till ett hårt skum
Lyft upp gelatinet och krama ur vattnet.
Smält först 2 gelatinblad i ett vattenbad och vispa hastigt ner det i ena pepparkaksblandningen.
Smält sedan de andra 2 gelatinbladen och vispa ner dem i vaniljblandningen.
Vänd i grädden och äggvitan, hälften i varje skål och vispa så att det blir jämnt.
Häll först ner pepparkakssmetei formen över bottnen, bred ut den jämnt.
Häll därefter försiktigt ner vaniljsmeten och bred ut den över pepparkakssmeten.
Plasta in formen och ställ den i frysen i minst 3 timmar.
Glasyr:
Hacka chokladen och lägg den i en skål.
Koka upp grädden, slå den över chokladen och rör tills chokladen smält.
Låt den svalna men inte stelna.
Ta ut kakan ur formen och ringla över glasyren.
Grovhacka lite mörk choklad och strö över kakan.
Väldigt julig i smaken med pepparkakskryddorna i, formen kan man göra lite som man vill, jag testade att göra denna med en extra liten våning över. :)
Grädda bottnen i ca 10 minuter och låt den sedan svalna helt.
Fyllning:
Vispa upp grädden och sätt den i kylen så länge.
Dela äggulorna och äggvita, spara 1 äggvita till senare.
Vispa äggula, socker och Philadelphiaost tills det blir ljust och fluffigt.
Dela upp smeten i två bunkar.
Tillsätt pepparkakskryddan och kakaopulver i den ena skålen och blanda runt det väl.
Tillsätt vaniljsocker i den andra skålen och blanda.
Blötlägg gelatinplattorna i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter.
Vispa upp äggvitan till ett hårt skum
Lyft upp gelatinet och krama ur vattnet.
Smält först 2 gelatinblad i ett vattenbad och vispa hastigt ner det i ena pepparkaksblandningen.
Smält sedan de andra 2 gelatinbladen och vispa ner dem i vaniljblandningen.
Vänd i grädden och äggvitan, hälften i varje skål och vispa så att det blir jämnt.
Häll först ner pepparkakssmetei formen över bottnen, bred ut den jämnt.
Häll därefter försiktigt ner vaniljsmeten och bred ut den över pepparkakssmeten.
Plasta in formen och ställ den i frysen i minst 3 timmar.
Glasyr:
Hacka chokladen och lägg den i en skål.
Koka upp grädden, slå den över chokladen och rör tills chokladen smält.
Låt den svalna men inte stelna.
Ta ut kakan ur formen och ringla över glasyren.
Grovhacka lite mörk choklad och strö över kakan.
Väldigt julig i smaken med pepparkakskryddorna i, formen kan man göra lite som man vill, jag testade att göra denna med en extra liten våning över. :)
Kram Malin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar