tänkte jag att det fick bli en lite juligare variant på dom, så det inte kändes helt fel att mumsa på semlor mitt i vintern....
De blev underbart goda så kommer nog att få bli en liten jultradition... :)
ca 20 stycken
Bullen:
1 g saffran (2 paket)
50 g jäst
3 dl mjölk
1 ½ dl strösocker
1 tsk malen kardemumma
1 krm salt
3 ägg
225 g rumsvarmt smör
15-18 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 200 g mandelmassa
ca ½ dl mjölk
lite bullkråm
Garnering:
1 ägg
florsocker
- Morala saffran med ca 1 tsk strösocker.
- Smula ner jästen i en bunke.
- Värm upp mjölken till fingervarmt och blanda med jästen tills jästen löst upp sig.
- Tillsätt saffranet, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget, med jästmjölken.
- Knåda degen i några minuter och låt den sedan jäsa under en bakduk i ca 50 minuter
- Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 20 bitar.
- Forma runda bullar av degbitarna, gör inte för stora för då blir de degiga i mitten om ni inte sänker temperaturen på ugnen. Lägg dom på en bakplåtsklädd plåt och låt dom jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 230 grader C.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg
- Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9 minuter, håll koll på dom så de inte blir för mörka men genombakade.
- Låt dom svalna på galler under bakduk
- Skär ett locka på bullarna
- Gröp ur lite inkråmsur bottnen på bullarna.
- Mosa ihop mandelmassan med mjölk, lite i taget, och inkråmet till en kladdig massa.
- Lägg en klick fyllning i gropen på varje bulle.
- Vispa grädden och spritsa grädden på bullarna.
- Lägg på locket och pudra över lite florsocker.
Kramisen
Receptet hittade jag på tidningen hembakat, dock så har jag ändrat lite.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar