söndag 19 mars 2017

Glassig kladdkaka med en touch av apelsin....

Igår gjorde jag en glassig kladdkaka med
apelsinsmak som dessert och lördags mys, hann smälta lite innan vi mumsade på den men den blev god ändå :) 

Väldigt enkel att göra så kommer nog använda mig av detta konceptet men ändra på smakerna för mer variation. 

Men det var riktigt gott med apelsin till all denna choklad! 

Kladdkaka: 
3 ägg
3 dl socker
1½ tsk vaniljsocker
2½ msk kakao
1½ dl vetemjöl
85 g smör
50 g choklad
ca 1 apelsin

Glass:
1 förpackning vaniljvisp, 2 dl
150 g choklad med apelsinsmak

Ganache:
½ -1 dl grädde
1½ - 2½ dl chokladlinser

Gör så här: 

Ställ ugnen på 175 grader.  

Kladdkaka:

Smält smöret och låt svalna något. 

Rör ihop ägg och socker i en bunke.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. 
Men vispar inte kladdkakesmeten, då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.

Smöra och bröa en form med avtagbara kanter, jag bröade med kokos vilket var jättegott och blev en god touch på kakan. 

Hacka chokladen i bitar och vänd ner i smeten. 
Pressa apelsinsaft, här beror mängden lite på hur apelsinen är men låt inte smeten bli för lös. 
Ni kan även ha i lite rivet skal i kakan om ni vill det. 

Sätt in i ugnen i ca 30 minuter, känn efter med en sticka, den ska vara lite kladdig. 

Låt kakan svalna. 

Glass:
Vispa upp vaniljvispen, den ska vara krämig och luftig. Gör detta momenten när kladdkakan är nästan helt kall, så att vaniljvispen inte tappar sin fluffighet.

Hacka chokladen i mindre bitar. 

Vänd ner chokladen i vaniljvispen.

Lossa kakan från formen. 
Gör rent formens kanter från det ni bröat den med. Sätt tillbaka formen runt kladdkakan. 
Detta gör så att inte glassen får det bröade på sig och att kakan släpper lättare från formen sedan. 

Häll ut vaniljvispen ovanpå kladdkakan och dra ut så att det blir ett jämnt lager. 
Jag droppade lite apelsinsaft över vaniljvispen. 


Plasta in och sätt in i frysen i ca 3-4 timmar. 

Ganache:
Mängden består av hur mycket ni vill ha på kakan, jag gjorde på ½ dl grädde, men det ni kan tänka på på ett ungefär är att det ska vara dubbelt så mycket choklad som grädde. 

Koka upp grädden och ta bort den från plattan. 
Häll i chokladlinserna alt hackad choklad och rör runt tills all choklad är smält. 
Låt stå i rumstemperatur tills den fått önskad tjocklek, rör runt lite då och då. 
Tiden består i hur mycket ganache ni gjort och hur vid gryta ni använder er av. 
Min stod nog framme i ca en ½ timme. 

När det är dags att mumsa på kakan
ta fram den från frysen, dra med en spatel eller liknande längst med kanterna på formen. 



Häll över ganachen och sätt in kakan i frysen en liten stund om ni tagit en liten stund på er att dekorera den, då fasta den till sig lite och blir enklare att skära. Annars är det bara att servera den. 



Hoppas att ni gillar den och att den går hem i smakerna. 
Kramis 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar