söndag 19 mars 2017

Äppelbröd

Vi hade ganska många äpplen över som
blivit lite skrumpna så varför inte göra ett äppelbröd på dom?

Väldigt enkelt att göra, behövdes inte ens en spis, bara ugn. 
Och lite nyttigare då det även är rågmjöl och inget smör utan olja istället i dom. 

Till två limpor behöver ni: 

25 gram jäst
2,5 msk honung 
1 tsk salt 
0,5 dl olivolja
5 dl fingervarmt (37 grader) vatten
7 dl rågsikt
10 dl vetemjöl
2-3 stycken äpplen

  1. Börja med att riva äpplena, jag rev dom på den grova delen men det gör ni som ni själva vill. vill man ha lite större bitar i kan man även tärna dom. 
  2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med honungen och oljan. 
  3. Blanda ner saltet
  4. Tillsätt vattnet. 
  5. Blanda ner båda mjölsorterna, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg. 
  6. Blanda i äpplena i degen. 
  7. Låt jäsa under bakduk i 40-50 minuter. 
  8. Baka ut degen på mjölat bakbord, tillsätt ev lite mer mjöl. Dela degen i två limpor och lägg tätt på en bakplåtsklädd plåt. 
  9. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. 
  10. Sätt ugnen på 175 grader C.
  11. Strö lite mjöl över bröden och grädda dom i nedre delen i ca 45 minuter. 
  12. Låt limporna bli helt kalla innan de skärs upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar