onsdag 28 september 2016

Kokos- o nötrutor

Jag försöker komma på lite nyttigare kakor o mumsigheter som fortfarande är goda, det är inte lätt! Men skam den som ger sig ;) 

Här kom jag på en slags bars/ruta med en mörk chokladöversida och en ljus undersida som klistrar ihop en kokos och nötblandning med en sträng choklad i mitten. 


Till detta receptet så använde jag en burk osötad kondenserad mjölk, jag brukar oftas använda sötad. 
Märkte att den söta klistra ihop ingredienserna lite bättre än den osötade. 
Dock så fick jag tipset (efter jag bakat denna) att den osötade håller ihop kokosen lite bättre om den får stå över natten i kylen. 
Så om ni använder osötad mjölk - testa att göra själva smeten dagen innan och låt den stå o svälla i kylen till dagen efter, då lägger ni ihop den med chokladen. 
Annars skulle man kanske kunna testa att ha lite honung i smeten som klister, dock inget jag hunnit testa själv. 

Använder ni sötad mjölk - ta och börja med 200 g kokos och fyll sedan på med mera kokos efter det att ni blandat i nötterna. Denna burken är lite mindre än den osötade så kanske ni inte behöver all kokos, smeten ska vara lite blöt så den klistra ihop. 

Ni behöver till en halv ungsplåt i storlek:

250 g kokos
200 g blandade hackade nötter, jag blandade: sötmandel, hasselnötter, valnötter, cashewnötter och jordnötter
1 burk kondenserad mjölk

200 g mörk choklad, 70%
150 g ljus choklad 
Hackade jordnötter till garnering 


Gör så här:

💚 Börja med att hacka alla nötterna i mindre bitar. 

💚 blanda nötter och kokos i en skål. Häll i mjölken och blanda runt allt ordentligt. 
Har ni den osötade mjölken och vill ha honung i så blanda i den också nu. 

💚 låt smeten stå och svälla i kylen i ca en timme, den osötade får gärna stå upp till ett dygn. 

💚 rör runt i smeten och bred ut den på ett bakplåtspapper. Lägg ett nytt papper över och pressa och tryck med händerna över hela kakan så allt trycks ihop och klistras samman. 
In i kylen medans ni smälter choklad. 

💚 smält 100 g av den mörka chokladen. 

💚 Bred ut chokladen över halva kakan, vik med hjälp av pappret över den andra halvan (över chokladdelen) så du nu har en "halv" kaka med en chokladfyllning i mitten. 
På med pappret igen och tryck ihop. In i kylen igen medans ni smälter choklad igen. 

💚 smält den ljusa chokladen som ska vara i botten, vill ni vara lite nyttigare så ta mörk choklad här istället för ljus. 

💚 häll chokladen över kakan, bred ut den med en slickepinne så det rinner ner över kanterna. In i kylen igen tills chokladen stelnat. 

💚 hacka lite jordnötter till garneringen. 

💚 smält resterande 100 g mörk choklad och häll över kakans översida, låt det rinna ner över kanterna. Nu har ni en mörk översida och en ljus undersida som klistrar ihop kokosblandningen med en sträng choklad i mitten. 

💚 Garnera med jordnötterna och låt chokladen stelna. 


💚 skär upp den i rektangulära bars och njut! 

Kramisen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar