det är snyggt och stilrent.
Här är en fläskfilégratäng som görs i miniformar, vill man kan man även göra den i en stor form istället.
Till minst 4 portioner:
1 fläskfilé, minst 500 g
1 purjolök
Färska champinjoner, räcker med några stycken
4 dl grädde
50 g smör
2 msk mjöl
2 msk koncentrerad kalvfond
Nästan 1 dl rött vin
Cocktailtomater
Citronpeppar, salt
Riven ost
Gör så här:
🍴 Putsa köttet och skär det i ca 1 cm tjocka medaljonger och krydda med salt och citronpeppar.
🍴 Skölj purjolöken och skiva den i tunna skivor. Fräs dom i lite smör.
🍴 Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram minst 4 ugnsformar alt 1 stor och smöra dem.
🍴 Fördela purjolöken mellan formarna i ett tunt lager.
🍴 Stek köttet i omgångar i pannan (utan att göra rent pannan, för smakens skull).
Lägg köttet tätt inpå varandra ovanpå purjolöken
🍴 Skär champinjonerna i lite tjockare skivor och stek i smör i samma panna. När dom mjuknat och fått färg så lägg dom i en skål och ställ åt sidan så länge.
🍴 Smält smöret (50 g) i samma panna som stekningen.
Sänk värmen och vispa i vetemjölet.
Slå därefter i grädde, vin, kalvfonden och eventuellt lite vatten om den känns tjock.
🍴 Smaka av såsen, salta och peppra efter smak. Rör om och häll i alla champinjonerna, låt småputtra några minuter.
🍴 Fiska upp champinjonerna och lägg dom ovanpå köttet i formarna. Slå över såsen.
🍴 Skiva några tomater och lägg i såsen, strö över lite riven ost och sätt in i ugnen och grädda tills såsen fått en fin gyllene färg.
Servera med ris, svartvinbärsgelé och sallad.
Smaklig spis!
Hoppas att ni gillar den lika mycket som vi gjorde :)
Kramisen
Kramisen
Det där lät ju himla så gott! Får tipsa Henke! Vad duktig du är som fixar med allt!
SvaraRaderaTack :)
RaderaDom var riktigt goda och har ni inte småformar så kan ni göra dom i en stor.
Men dessa små var perfekta då jag kunde skippa svampen i min :P