tisdag 20 september 2016

Blomkålsmos

Idag testade jag för första gången att
göra blomkålsmos, och blev positivt överraskad, det var faktiskt riktigt gott! Och väldigt enkelt och snabbt att tillaga, kanske en 20 minuter eller så. 


Även sambon tyckte om det så vi kommer helt klart att ha det fler gånger :) 
Serverade det till fläskfilémedaljonger och rosepepparsås, mums! 

Ni behöver till ca 4-6 personer

ca 1 kg blomkål
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
50 g smör
salt och vitpeppar

  1. Börja med att skära blomkålen i mindre bitar. 
  2. Häll grädden och mjölken i en kastrull och låt koka upp, passa den bara så den inte kokar över, det går snabbt. Ta bort kastrullen från värmen. 
  3. Lägg i smöret och krydda efter smak. Rör tills smöret har smält. 
  4. Lägg i blomkålen och sätt tillbaka kastrullen på spisen. Koka på medelhög värme med locket på glänt i ca 10 minuter, glöm inte att röra runt då och då så att du blanda runt blomkålen eftersom all inte kommer att ligga under vätskan, kommer att sjunka endel under kokningen. 
  5. Ta kastrullen från plattan och mixa med en stavmixer till ett jämnt och fint mos. Här kan ni reglera lite med vätskan som finns kvar, vill ni ha ett torrare mos så ta bort lite vätska, men vill ni ha ett lösare lite mer puréliknande mos så ha kvar all vätska i när ni mixar. 
  6. Smaka av och krydda mer om ni tycker det behövs. 


Klart att servera! 

Förvara överblivet mos i kylskåp, det håller i ca 4 dygn. 
Ni kan även frysa in det utan problem. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar