tisdag 9 september 2014

Grundrecept, vitt matbröd/kuvertbröd

När jag gick Hotell o restauranglinjen så brukade vi var o varannan dag baka matbröd som vi serverade till gästerna.
Jag tänkte att jag skulle lägga upp grundreceptet här till er, jag brukar sedan blanda i nötter o annat smått o gott men de har jag inte några mått på så här lägger jag endast upp grundreceptet till o börja med så kan ni experimentera lite själva.
Kommer att lägga upp de andra varianterna sedan allt eftersom jag bakar dom så jag vet på ett ungefär hur mycket jag lägger i men orkar ni inte vänta på dom så bara lägg i det som ni vill ha i smakfyllning i smeten innan bullarna bakas ut.



Vitt matbröd

2 bröd eller ca 35 kuvertbröd.


50 gram smör (eller margarin om man föredrar det)
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
2 tsk strösocker
12-13 dl vetemjöl


ägg till pensling
Vallmofrö, solrosfrö eller annat gott att ha ovanpå.



  • Smält matfettet i en kastrull, häll i mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. 
  • Smula sönder jästen i en bunke och lös upp den med lite av vätskan. 
  • Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt vetemjöl. 
  • Arbeta degen kraftigt tills den är smidig och släpper bunken. Om du använder en blandare så kör den på låg hastighet. 
  • Här kan man blanda i nötter, frukt eller annat smått o gott som man gillar. 
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och pressa ut gasblåsorna ur degen genom att knåda den. 
  • Forma degen till 2 limpor eller till 35 kuvertbröd. 
  • Lägg limporna i smorda formar eller fria på bakplåtspapper. Kuvertbröden läggs på bakplåtspapper. 
  • Låt bröd o bullar jäsa övertäckta till dubbel storlek, ca 30 minuter. 
  • Vispa upp ett ägg lite lätt i ett glas och pensla bröd eller bullarna och strö över vallmofröna eller vad ni vill ha på. 
  • Grädda bröden ca 25 minuter i 200 - 225 grader, kuvertbröden gräddas i 225 - 250 grader i ca 10 minuter.
  • Låt dom bli gyllenbruna och servera dom gärna lite lätt varma med smör och ost. 
                           


Hoppas att de ska smaka! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar