Morötter är jättebra att ha i bröd, det gör brödet jättesaftigt, ger det en fin färg och en god smak!
Recept för 3 st bröd.
Ingredienser...
5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2½ msk honung
3½ dl finrivna morötter
13-15 dl lantvetemjöl
1 st ägg
ca ½ dl solroskärnor
ca ½ msk örtsalt
Gör så här:
- Värm mjölken till fingervärme, 37 grader C.
- Smula jästen i en bunke och häll över mjölken, Rör om tills jästen löst sig och häll i resten av mjölken.
- Tillsätt smör, salt, honung, morötter och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
- Jäs under bakduk ca 30 minuter.
- Arbeta degen smidigt på mjölat bakbord och dela i tre delar.
- Forma dom till runda bröd. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa ca 20 minuter till under bakduk.
- Sätt ugnen på 225 grader C.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och örtsalt.
- Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter, passa brödet så att det inte bli för mörkt, det får lätt färg pga saltet. Lägg över lite folie i så fall.
- Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar