söndag 15 februari 2015

Morotsbröd

Ett mycket gott o saftigt bröd med morötter, solroskärnor och örtsalt.
Morötter är jättebra att ha i bröd, det gör brödet jättesaftigt, ger det en fin färg och en god smak!

Recept för 3 st bröd.


Ingredienser...

5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2½ msk honung
3½ dl finrivna morötter
13-15 dl lantvetemjöl
1 st ägg
ca ½ dl solroskärnor
ca ½ msk örtsalt


Gör så här:
  1. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader C. 
  2. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken, Rör om tills jästen löst sig och häll i resten av mjölken. 
  3. Tillsätt smör, salt, honung, morötter och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. 
  4. Jäs under bakduk ca 30 minuter. 
  5. Arbeta degen smidigt på mjölat bakbord och dela i tre delar. 
  6. Forma dom till runda bröd. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. 
  7. Låt jäsa ca 20 minuter till under bakduk. 
  8. Sätt ugnen på 225 grader C. 
  9. Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och örtsalt. 
  10. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter, passa brödet så att det inte bli för mörkt, det får lätt färg pga saltet. Lägg över lite folie i så fall. 
  11. Låt bröden svalna på galler under bakduk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar