Vi hade sparrissoppa igår till middag och då tycker jag det är gott med lite bröd till, denna gången gjorde jag kuvertbröd fullt med olika nötter o mandel i, det blev väldigt uppskattat och som en nöttok som jag är så gillade självklart jag dom :)
Ni behöver:
50 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
2 tsk strösocker
12-13 dl vetemjöl
Olika sorters hackade nötter, jag hade mandel, hasselnötter och valnötter, ca 1-1½ näve av varje sort.
ägg till pensling
- Smält matfettet i en kastrull och häll i vätskan och värm till fingervarmt, 37 grader.
- Smula sönder jästen i en bunke och lös upp den med lite av degspadet.
- Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl.
- Arbeta degen kraftigt tills den är smidig och släpper bunken.
- Blanda i nötterna som ni hackat lite lätt, jag höftade lite här, tog en näve hasselnötter, 1½ näve valnötter o 1½ näve mandel. Men här tar man lite vad man själv gillar o mängden man vill ha.
- Knåda runt nötterna så att dom blandas med degen.
- Forma degen till bullar, blir runt ett 30-tal, och lägg på bakplåtspapper.
- Låt dom jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla bullarna med uppvispad ägg och dekorera med vallmofrö alt solrosfrön.
- Grädda bullarna i ca 10 minuter tills dom fått fin färg.
- Servera dom lite varma med smör och ost :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar